Koken en schoonmaken

Keramische koken: Voor en nadelen

keramisch koken

KERAMISCH KOKEN: VOORDELEN EN NADELEN

Bij keramisch koken wordt de pan verwarmd door een warme keramische plaat.
Deze plaat wordt weer verwarmd door metalen spiralen, die middels elektriciteit worden verwarmd.
Keramisch koken is de duurste van de drie vormen van koken: er moeten vaak aparte groepen in de meterkast worden geplaatst en ook leidingen en (Perilex-)stopcontacten worden gemaakt in de keuken.

Deze kookplaat moet namelijk een aparte groep hebben, omdat veel stroom wordt gebruikt bij het koken op een keramische kookplaat.

Pannen

Naast de kosten voor aanschaf van de keramische kookplaat, komen kosten voor nieuwe pannen.
Want het is van belang, dat de pannen voor koken op een keramische kookplaat zo vlak en glad mogelijk zijn.

Pannen die eerder op een gasfornuis of gascomfort zijn gebruikt, zijn vervormd doordat een gasvlam niet overal een gelijke temperatuur heeft. Daardoor zijn deze niet goed meer bruikbaar op een keramische kookplaat.
Er kan met ‘oude pannen’ nog meer energie in de vorm van warmte verloren gaan.

Aangezien bij het koken op een keramische kookplaat de plaat wordt verwarmd.
Deze plaat moet de warmte dan doorgeven aan de bodem van de pan, echter is deze niet volledig vlak dan is de warmte-geleiding niet optimaal en zal het langer duren voordat de pan op de gewenste temperatuur is.

Dit geeft meer energie kosten. Het rendement van de energie bij het koken op een keramische kookplaat ligt rond de 60%.
Vandaar dat 60% van de energie die de kookplaat verbruikt, wordt gebruikt om de pan te verwarmen.

Er is ook sprake van verlies van energie ná het koken, omdat de keramische kookplaat warm blijft.

Daardoor gaat deze energie verloren zodra je de pan van de plaat haalt.
Dit is ook zo bij koken op gas.

Keramisch koken heeft dus voor een gedeelte de nadelen van koken op gas.
Inefficiënt en de hoge aanschafkosten, die we bij inductie-koken ook tegenkomen.
Echter wel het voordeel dat deze eenvoudig schoon te maken is.

De kookplaat heeft een glad oppervlak en is daardoor met een doekje eenvoudig af te nemen. Je moet wel wachten tot de keramische kookplaat goed is afgekoeld, anders kan je je flink branden aan de hete kookplaat.

De keramische kookplaat is vaak wel goedkoper in aanschaf dan de inductiekookplaat,
daarom wordt toch vaak gekozen voor de elektrische keramische kookplaat als methode van koken.
Keramisch koken is ook niet de meest veilige vorm van koken, maar wel veiliger dan koken op gas. Dit omdat de vlam in de pan krijgen niet mogelijk is (er is geen open vuur – uiteraard kan je olie verhitten totdat deze ontvlamt,maar dat kan ook op een keramische kookplaat) .

Ook kan er meer hygiënisch worden gekookt op een keramische kookplaat dan op gas. Dit doordat de plaat eenvoudig schoon te maken is en er geen kieren, bochten en gaten zijn waar vuil zich kan ophopen.

Is de plaat erg vet of komt er rondom de pannen een kring van aangekoekte kookresten, gebruik dan je Wiro witte steen. Dit schoonmaakmiddel is biologisch, reinigt zonder krassen en droogt streepvrij op.

Wiro-Universele-Reinigingssteen-850-gram-inclusief-2-sponzen-EAN-4036004950221
Sluiten

Wiro Universele Reinigingssteen 850 gram inclusief 2 sponzen

22.50

Wiro Universele Reinigingssteen 850 gram inclusief 2 sponzen

Wiro Universele Reinigingssteen 850 gram inclusief 2 sponzen. Vlekkerige keramische (gas, electrisch of inductie) of rvs kookplaat weer glanzend schoon! Dof marmer en graniet? Vingerafdrukken op rvs ? Zwarte lekstrepen op rolluiken, kunstof kozijnen?Last van metaalstrepen?  Pak WiroZeepsteen. Milieu- en huidvriendelijk!

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.