Koken en schoonmaken

Keramisch koken: Voor en nadelen

keramisch koken

KERAMISCH KOKEN: VOORDELEN EN NADELEN

Bij keramisch koken worden de metalen spiralen onder de plaat dus door electriciteit verhit.
Deze spiralen zorgen weer voor een hete keramische kookplaat, die dan weer de pannen
verhit en daarmee de inhoud van de pannen.

Keramisch koken is de duurste van de drie vormen van koken: het nadeel is immers dat er een aparte groep in de meterkast geplaatst moet worden en er daarnaast ook leidingen en (Perilex-)stopcontacten in de keuken aangelegd moeten worden.

De kookplaat moet namelijk een aparte groep hebben, omdat veel stroom wordt gebruikt bij het koken op een keramische kookplaat.

De keramische kookplaat is weliswaar goedkoper in aanschaf dan de inductiekookplaat maar duurder in gebruik, daarom wordt toch vaak gekozen voor de elektrische keramische kookplaat als methode van koken.

Keramisch koken is ook niet de meest veilige vorm van koken, maar wel veiliger dan koken op gas. Dit omdat de vlam in de pan krijgen niet mogelijk is .

Pannen

Naast de kosten voor aanschaf en aanleg van de keramische kookplaat, komen bovendien kosten voor nieuwe pannen.

In het bijzonder is het van groot belang, dat de onderzijde van pannen voor koken op een keramische kookplaat zo vlak en glad mogelijk zijn.

Pannen die eerder op een gasfornuis  zijn gebruikt, zijn vervormd doordat een gasvlam niet overal een gelijke temperatuur heeft. Daardoor zijn deze pannen niet goed bruikbaar op een keramische kookplaat.
Er kan namelijk met ‘oude pannen’ veel energie in de vorm van warmte verloren gaan.

Aangezien bij het koken op een keramische kookplaat de warmte wordt doorgeven aan de bodem van de pan, is de warmte-geleiding niet optimaal wanneer de bodem niet volledig vlak is en zal het ten gevolge daarvan langer duren voordat de pan op de gewenste temperatuur is.

RENDEMENT

Het rendement van de energie bij het koken op een keramische kookplaat ligt al met al rond de 60%. Daarnaast is ook sprake van verlies van energie ná het koken, omdat de keramische kookplaat lang warm blijft.

Daardoor gaat er energie verloren zodra je de pan van de plaat haalt.

Bij  koken op gas  gaat warmte verloren langs de pannen.

Keramisch koken heeft dus voor een gedeelte de nadelen van koken op gas.
Echter wel het voordeel dat deze plaat eenvoudig schoon te maken is.

Schoonmaken

De kookplaat heeft een glad oppervlak en is daardoor met een doekje eenvoudig af te nemen. Je moet echter wel wachten tot de keramische kookplaat goed is afgekoeld, anders kan je je flink branden aan de hete kookplaat.

Ook kan er meer hygiënisch worden gekookt op een keramische kookplaat dan op gas. Dit doordat de plaat eenvoudig schoon te maken is en er geen kieren, bochten en gaten zijn, waar vuil zich kan ophopen.

Is de plaat in het bijzonder ook erg vet ofwel komt er bovendien rondom de pannen een kring van aangekoekte kookresten, gebruik dan ook hier je Wiro witte steen. Daarnaast is goed om te weten, dat dit schoonmaakmiddel geheel biologisch is, het reinigt zonder krassen en droogt streepvrij op.

Vraag:
Heb jij dit al toegepast op jouw keramische kookplaat ? Wat zijn jouw ervaringen op een keramische kookplaat en hoe maak jij die daarna met de WiroZeepsteen schoon? Wij zijn erg benieuwd naar jouw mening!.

Wiro-Universele-Reinigingssteen-850-gram-inclusief-2-sponzen-EAN-4036004950221
Sluiten

Wiro Universele Reinigingssteen 850 gram inclusief 2 sponzen

22.50

Wiro Universele Reinigingssteen 850 gram inclusief 2 sponzen

Wiro Universele Reinigingssteen 850 gram inclusief 2 sponzen. Vlekkerige keramische (gas, electrisch of inductie) of rvs kookplaat weer glanzend schoon! Dof marmer en graniet? Vingerafdrukken op rvs ? Zwarte lekstrepen op rolluiken, kunstof kozijnen?Last van metaalstrepen?  Pak WiroZeepsteen. Milieu- en huidvriendelijk!
In winkelmand

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.