Koken en schoonmaken

Inductie koken: Voor en nadelen

inductie kookplaat

INDUCTIE KOKEN: VOORDELEN EN NADELEN


Het grote voordeel van koken op een inductie kookplaat is dat er weinig energie verloren gaat bij het
koken: de bodem van de pan wordt verhit en niet de plaat waar de pannen op staan.

Alle energie gaat naar het verwarmen van de pan en niet, zoals bij gas, gedeeltelijk langs de pan of
bij een keramische kookplaat naar het verwarmen van de plaat.
De energie die gebruikt wordt bij het koken op inductie heeft een rendement van ongeveer 80-90%.

Dit is wel afhankelijk van de kwaliteit van de pannen, dat betekent dat slechts 10-20% van de energie
verloren zal gaan. Dit is een enorm verschil met koken op gas waar 40-50% van de verbruikte energie
verloren gaat.

Zodra de pan van de inductie kookplaat wordt afgehaald is de plaat afgekoeld en zo gaat er geen energie
verloren zoals de energie die bij een keramische kookplaat in de plaat zit in de vorm van warmte.
Ook is het inductie kooktoestel na gebruik direct snel en eenvoudig schoon te maken omdat het een
vlak glazen oppervlak heeft net als een keramische kookplaat en niet, zoals bij een gasfornuis, gaten,
hoeken en kieren.

De nadelen van koken op inductie zijn dat er net als bij keramisch koken een aparte elektriciteitsgroep
aangelegd moet worden in de meterkast voor de keuken omdat de inductie kookplaat een eigen groep
nodig heeft om veilig te kunnen werken: er wordt bij het inductiekoken veel energie gebruikt in de
vorm van elektriciteit. Hiervoor moet in de keuken vaak een zogenaamde Perilex-aansluiting worden
gemonteerd.

Een ander nadeel van koken op inductie is dat er vaak nieuwe pannen nodig zijn, de pannen moeten
geschikt zijn voor koken op inductie, zonder deze pannen zal het inductie kooktoestel simpelweg niet
werken.

Net zoals bij koken op gas en keramisch koken geldt ook bij inductie koken: hoe beter de kwaliteit van de
pannen hoe hoger het rendement van het kooktoestel, dus hoe zuiniger je kookt.

Een goede pan verdient zichzelf dus terug, zo is een goede gietijzeren pan niet alleen erg prettig om mee
te koken maar gietijzer is bovendien zeer geschikt voor koken op inductie: Vergroot het rendement van de
inductiekookplaat.

De eerste investering voor koken op inductie bestaat dus uit een extra elektriciteitsgroep in de meterkast
(wat een investering is in de woning), een inductiekookplaat en (soms) nieuwe pannen en is dus groter dan
bij gas of keramisch koken .

Ook is de inductiekookplaat over het algemeen duurder dan een gaskookplaat of keramische kookplaat.
Kortom de besparingen op gebied van energie en tijd van koken en schoonmaken zijn groot: alle energie
die wordt gebruikt gaat naar de verwarming van de pan en het eten. Daardoor gaat geen energie en tijd
verloren.

Daar komt bij dat je bij inductie-koken geen risico hebt van vlam in de pan en is de kans dat je je brandt aan
een inductiekookplaat minimaal. Simpelweg omdat niet de plaat, maar de pan wordt verhit (in tegenstelling
tot koken op een keramische kookplaat).

Dit maakt inductie-koken de meest veilige, snelle, efficiënte en hygiënische manier van koken en op de lange
termijn ook de meest voordelige.
Omdat de kookplaat niet heet wordt, is de kans op aankoeken en inbranden van etensresten minimaal.

Wel is een veel voorkomend probleem de water/kalk vlekjes, die door het overkoken of spatten van kook-
water kunnen verschijnen als kleine witte kringetjes of als een grotere doffe plek onder de pan .

Deze plekken kunt u verwijderen met de Wiro universele zeepsteen, een witte veilige harde schoonmaak-
steen welke niet alleen het vuil, kalk, water en doffe plekken weghaalt maar ook voor een streeploos, vetvrije
plaat zorgt.

Related Posts

  1. Ziet er goed uit !

    Jullie producten zouden een mooie aanvulling zijn voor onze winkel in Bussum. Kunnen we een keer een afspraak maken?

    1. Fulco Wolf schreef:

      Dank u voor uw compliment. Altijd leuk om te horen.
      Wij hebben u een mail met informatie gezonden en zien uw reactie gaarne tegemoet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.