Koken en schoonmaken

Inductie koken: Voor en nadelen

inductie kookplaat

INDUCTIE KOKEN.

VOORDELEN EN NADELEN VAN HET KOKEN OP INDUCTIE:

Het grote voordeel van inductie koken ofwel koken op een inductie kookplaat is, dat er weinig energie verloren gaat bij het koken. Dat komt doordat de bodem van de pan wordt verhit en niet de plaat waar de pannen op staan.

Alle energie gaat naar het verwarmen van de pan en niet, zoals bij gas gedeeltelijk langs de pan of bij een keramische kookplaat naar het verwarmen van de plaat.

De energie die je gebruikt bij het koken op inductie, heeft een rendement van ongeveer 80-90%.

Pannen voor inductie:

Dit is wel afhankelijk van de kwaliteit van de pannen die je erbij gebruikt, maar dat betekent dat slechts 10-20% van de energie verloren zal gaan.

Het is een enorm verschil met als je kookt op gas. Want bij koken op gas gaat 40-50% van de verbruikte energie verloren.

Zodra de pan van de inductie kookplaat wordt afgehaald, is de plaat afgekoeld. Zo gaat er geen energie verloren zoals de energie die bij een keramische kookplaat in de plaat zit in de vorm van verspilde warmte.

Ook is het inductie kooktoestel na gebruik direct snel en eenvoudig schoon te maken. Doordat het een vlak glazen oppervlak heeft, net als een keramische kookplaat en niet, zoals bij een gasfornuis, gaten, hoeken en kieren heeft.

Wat kan een nadeel zijn.

Een nadeel van koken op inductie, kan zijn dat er net als bij keramisch koken een aparte elektriciteitsgroep aangelegd zal moeten worden in de meterkast voor de keuken. Immers heeft ook de inductie kookplaat een eigen groep nodig om veilig te kunnen werken.

Er wordt bij het koken op inductie redelijk veel energie gebruikt in de vorm van elektriciteit. Daarom moet in de keuken vaak ook nog een zogenaamde Perilex-aansluiting worden gemonteerd.

Een ander nadeel van koken op inductie is, dat er ook vaak nieuwe pannen nodig zijn. Deze pannen moeten namelijk magnetisch zijn en zodoende geschikt voor koken op inductie. Zonder deze pannen ( voorzien van een magnetische bodem ), zal het inductie kooktoestel simpelweg niet werken.

Net zoals bij koken op gas en keramisch koken, geldt al met al ook bij inductie koken; Hoe beter de kwaliteit van de pannen, hoe hoger het rendement van het kooktoestel, waardoor je weer zuiniger kookt.

Een goede pan verdient zichzelf dus terug. Zo is een goede gietijzeren pan niet alleen erg prettig om mee te koken, maar tevens is gietijzer zeer geschikt voor het koken op inductie.

Dit vergroot het rendement dan ook weer van de inductiekookplaat. De eerste investering voor koken op inductie, bestaat dus uit een extra elektriciteit-groep in de meterkast (is echter ook weer een investering in de woning).

Een investering die zichzelf redelijk vlot terugverdiend.

Een inductiekookplaat en soms ook nieuwe pannen. Al met al is de investering bij inductie koken wel groter dan bij gas of keramisch koken.

Ook is de inductiekookplaat over het algemeen duurder dan je gas kookplaat of keramische kookplaat, echter de besparingen op gebied van energie, tijd van koken en schoonmaken zijn groot.

Alle energie die wordt gebruikt, gaat al met al meteen door naar de pan en het eten. Daardoor gaat er geen energie en tijd verloren.

Daarnaast loop je bij inductie-koken ook geen risico van een vlam in de pan en is ook de kans dat je je brandt aan een inductiekookplaat minimaal.

Doordat niet de plaat, maar de pan wordt verhit (in tegenstelling tot koken op een keramische kookplaat).
Omdat de inductie kookplaat niet heet wordt, is de kans op aankoeken en inbranden van etensresten minimaal.

Het maakt inductie-koken de meest veilige, snelle, efficiënte maar ook meest hygiënische manier van koken. Daarnaast op de lange termijn, ook nog eens de meest voordelige. Zeker ook gezien de te verwachten gasprijs verhogingen de komende jaren.

Daarentegen is een veel voorkomend probleem bij inductie koken op een keramische kookplaat de water/kalk vlekjes, die door het overkoken of spatten van kookwater kunnen verschijnen.

Je ziet deze opdoemen als kleine witte kringetjes maar ook als een grotere doffe plek onder de pan.

Hoe inductie kookplaat schoonmaken?

Ook deze plekken en kringetjes kun je verwijderen met een witte, veilige, harde schoonmaak-steen zoals onze Wiro Universele Zeepsteen, . Het welke niet alleen het vuil, kalk, water en doffe plekken weghaalt, maar ook zorgt voor een streeploos, vetvrije plaat !

Tips tenslotte:

-1- Gebruik dus voor het schoonmaken en schoonhouden van je mooie inductie kookplaat, de puur natuurlijke WiroZeepsteen ! 
-2- Wil je weten op welke beurzen wij binnenkort staan, zodat je een demonstratie van WiroZeepsteen kunt zien?

 

Vraag:
Heb jij dit al toegepast op jouw inductie kookplaat ?. Wat zijn daar jouw ervaringen daarmee?
Wij zijn erg benieuwd naar jouw mening!.

Microvezeldoek Summergreen 35 x 35 cm

4.95

Microvezeldoek Summergreen 35 x 35 cm

Goede microvezeldoek met juiste afmetingen voor handig en snel werken. Voorzien met goed afgewerkte randen en kan tot 400 x gewassen worden! Deze microvezeldoek Summergreen 35 x 35 cm is ideaal voor het afnemen na het biologisch reinigen met de WiroZeepsteen.
In winkelmand

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.